Balkan Bazaar u Zagrebu 🙂

Najčešće rasprave bez kraja su kad se par osoba počne natezati gdje su najbolji ćevapi i gdje ih je najbolje jesti. Osobno smatram takve rasprave bezveznima jer i tako nitko nikad nije u pravu, a rasprava je zanimljiva kao tv prilog Branke Šeparović.

Upoznajem Vas sad s dva mjesta gdje je poseban “balkanski junk food”.

Čingač (na cjeniku piše Ćingač, na vratima Čingač)

Opisati kako doći do tamo baš i ne mogu lagano. Zato se neću ni truditi. Google je Vaš prijatelj, uposlite ga da vam nađe lokaciju ćevabdžinice koja se nalazi u Vukomercu. Samo mjesta izvana ne izgleda nimalo impresivno. OK, nećemo lagati… izvana izgleda kao križanac šupe i štale s plastičnim stolicama ispred. Ali sve se to mijenja kad vam na stol dođu ćevapi izvanserijske veličine i komada (8 – 10, nisam točno siguran). Samo za ilustraciju – šiš-ćevap je veličine limenke od pola litre piva. Ako vam slina još nije počela curiti, sad će krenuti… Pljeskavica s kajmakom (najbolja koju sam do sad probao) je sljedeći logičan izbor nakon ćevapa. Jedva to sve stane na tanjur. Oko vas će jesti radnici, studenti, učenici, biznismeni, tajkuni i penzioneri. Čingač je poznat po tome što nema profiliranu klijentelu nego tamo jednostavno svi idu na najveće ćevape u gradu.

M&Z (aka Kod Srbina)

Mjesto o kojem se pričaju legendarne priče… Što je istina, a što mit – ne znam… Ali ide nekako ovako: M&Z svi zovu Kod Srbina jer je navodno vlasnik došao tijekom rata iz Srbije. Navodno je čak bilo i nekog miniranja prve verzije restorana (malo stariji će se sjetiti incidenata tijekom početka 90-ih kad su “neodgovorni ljudi masovno zaboravljali plin zatvoriti” pa je sve letilo na sve strane). Onda je niknuo novi restoran / pečenjara. No, da skratim… mjesto svi zovu Kod Srbina. Isto je malo kompliciranije za opisati kak doći do tamo pa će Vam Google opet biti prijatelj. Ukucajte u search M&Z Ravnice (jer se mjesto nalazi kod sportskog centra Ravnice). Idemo na hranu…

Posebnost ovog mjesta je menu koji je pun domoljubnih elemenata. Recimo jelo Ruža hrvatska ili Maksimirski niz (u Srbiji se to zove voz – vi sjedite, a hrana u ogromnim količinama samo dolazi) do onih jela koje se zovu smiješno (ali imaju nadasve ozbiljan okus za svako nepce) kao Vješalica ili Uštipci (uštipci su meso u ovom slučaju, a ne kolači).

Makar hrana koju prvo treba probati tamo kad se dođe je sljedeća:

pljeskavica + kajmak + zapečeni grah (aka gravče na tavče) + šopska salata (salata koja idealno paše uz sva jela s roštilja / grilla)

Uz to dobijete i lepinje koje su malo drugačije nego što je većina naviknuta (nisu mekane), ali su svježe i još se dime kad dođu na stol.


Posted

in

,

by