Boškarin u vinu @ Agroturizam Štefanić, Motovun

Boškarin u vinu @ Agroturizam Štefanić, Motovun

Prekrasan jesenjski pandemijski dan 2020.  proveli smo u središnjoj Istri, istražujući staze i šetnice  u okolici Pićana i slapa Sopot. Kad smo ogladnili, uputili smo  se do agroturizma Štefanić, koji se nalazi u zaselku Štefanići u Kaldirskoj vali nedaleko Motovuna. Ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo smjestilo se u dolini koju zovu “istarska Kalifornija”. Cesta je uska i zavojita, kraj brežuljkast,  posvuda lijepo održavani voćnjaci. Ovdje se naime  proizvodi 60 posto svega voća u Istri.

Ljubazni domaćini smjestili su nas za jedan od stolova u prostranom restoranu te predstavili ponudu. Riječ je naravno o tradicionalnim istarskim jelima, koja spravljaju od namirnica iz svoga vrta i voćnjaka. Posebnost njihove ponude je upravo spravljanje i slatkih i slanih jela od voća kojima ovaj kraj obiluje.

Ponudili su nas domaćim teraninom,  a zatim su na stol stigli domaći pršut, sir i kobasice, njihovo vino, domaći sok od malina (najbolji sok ikad!), domaća juha sa ručno rađenim rezencima, salata s povrćem iz njihova vrta.. Za glavno smo jelo jeli meso istarskog  goveda bošarkina u umaku od vina sa krumpirom i keljem te domaću paštu u umaku od divljači.

Boškarin u vinu @ Agroturizam Štefanić, Motovun

Veselili smo se desertima od voća po kojima su poznati, nažalost ovoga ih puta nije bilo, pa smo odabrali tiramisu, koji nije razočarao – pravi pravcati tiramisu, sa mascarponeom (a ne samo šlagom), natopljen finom kavom te palačinke za najmlađeg člana naše grupe.

Boškarin u vinu @ Agroturizam Štefanić, Motovun

Izvrsna domaća istarska hrana najviše kvalitete, a najveće iznenađenje je tek uslijedilo – cijena sasvim “normalna”.. Valjda smo se toliko navikli na prenapuhane cijene i gastro krađe i podvale, da nas je ovaj istarski biser zaista oduševio kvalitetom i fer cijenom. Definitivno se vraćamo idući put kad budemo u blizini Motovuna!


Posted

in

, , ,

by

Tags: